Storm -En tankedump

Alla inlägg under oktober 2009

Av storm - 19 oktober 2009 05:02

Jag vaknar av ett blad som faller från en krukväxt placerad på fönsterbrädan. Ljudet är ungefär lika högt som regnet utanför men gör mig ändå omedelbart klarvaken och redo att plocka fram en kratta kanske, vem vet. Förbaskade ninjasovare! Trettio sekunder senare kommer det diskreta ljudet från mobilen som innebär starten på en ny vecka.. hmm, nåja.

Av storm - 14 oktober 2009 16:00

Denna vecka har spenderats utsocknes, dock med gasen i botten! Jag känner att det kommer att bli skönt att få slappna av på jobbet med lite Genomtändningar, modulfrånslag, rödkörningar och en o annan exploderad skivbroms alt. mosad älg.. eller vänta nu?!!

Mja, här är lite bilder från veckan:

  Dessa små rackare rullar i tunnlar som är grävda 1896!! Dom har små gulliga mini-pantografer för sin strömförsörjning!

Stationsutropen lät som nån bonusbana i Mario Bros. typ

  Dessa vagnar är väl närmast att jämföra med våra C1/6:or, dock fräscha/slitna inuti men endast slitna utanpå.

På den röda linjen var samtliga plattformar utrustade med fotoceller som genererade ett högtalarutrop om man klev lite för nära plattformskanten (typ en halvmeter). Tror även att systemet var kopplat till närmaste huvudsignal med en grön/gul signalbild vid bruten fotocell.. Snacka om att högtalarna hade gått varma om ett sådant system funnits i Tokholm (svängda plattformar?)!

  Förarbordet.. kan man stava till K-märkt?

  Sedan lite nyare krejer, här några låggolvspårvagnar av (för mig) okänt fabrikat..

  Och ett "riktigt tåg" av känt fabrikat! Dessa Railjet tåg med Tauros-lok får faktiskt gå i 200 knyck med konventionellt kopplade vagnar (luftslangar, koppelkrok och motsv. UIC-kablage)! Tittade lite på vagnlitteran och fick fram en [edit] bromsprocent Retardation [/edit] på 119!! Maj Gadd, det är för sjutton bättre än nåt som rullar i sverige idag och är lika med sju vagnar * två boggier med Mg-broms för en riktig städa-ur-bistron-kasta-för-sjutton-ankar - broms, det!! Kolla dock in dom korta buffertarna, det kommer aldrig fungera på Uppsalapendeln

Vars har jag varit? (utan att klicka på nån länk, googla eller nåt annat fusk som att läsa nån text/ titta i nån bild alt. ringa hundra-arton hundra-arton etc osv mfl odyl du vet ..)


På måndag har jag 0711-multen till götet! Jippii!  

Av storm - 8 oktober 2009 20:09

Tvättmaskinen är din vän!  

..suck, jag gnäller på sömnbrist när jag är på jobbet. Nu gnäller jag över att jag inte gillar att tvätta och att jag har tråkigt..

Näh, nu kom fru hem! Mat, nickes hemliga recept!!

Av storm - 7 oktober 2009 09:58

Denna dag började egentligen igår, alternativt igår blev inte riktigt slut iomed förra inlägget.. Jag har iallafall mer att skriva om igår! Idag alltså! Igår var igår och idag är idag, nu är det dags att hålla isär begreppen!

Jag skulle åka ned till Hagalund igår för att sova där istället för hemma eftersom jag började så rackarns tidigt. Jag gillar inte pendeltåg   (!) så tog jag mig ned till spår 18b för lite passåka, alt lösa av trötta förare som sedemera slipper åka pendeltåg tillbaka till Cst.

  Jag hittar en X2-förare som blir riktigt glad att jag tog över, däremot var tåget en riktig ful-mult måste jag säga! Blev tvingad att gå ut för att dokumentera skrället!

  Ett sexvagnars X2-tågsätt kopplat till en driv-manövervagn! Eftersom denna mult saknar sådär fem vagnar ungefär så var den utrustad med raket-start och kasta-ankar-elbroms! För en X2:a, måste dock tilläggas.. Alla X12,3,4,5,6/A32/C20-förare skulle nog inte bli så impade..

--

Den drogs isär, den långa delen skulle till spår tio/elva för lite kladdsanering och den korta skulle vändas via tomteboda..   Fan att man inte hade chico denna kväll! (sade/skrev jag verkligen det där?)

--

Dom extra timmarna som jag skulle fått sova spenderade jag med att snurra mestadels motsols så jag var tokigt trött när jag "vaknade" klockan sjuk-tidigt

Körde upp en Uppsala-sms, körde en annan till Uppsala och tillbaka. I Märsta (tillbakavägen) hinner jag observera att en kvinna rycker upp en dörr innan jag stannat!  jag drar till på bromsen så ifall hon fastnar i dörren, om möjligt undvika att hon blir av med ett ben eller en arm! Jag gör ett utrop om detta där jag understryker just risken att bli av med dessa armar och ben, tror även jag lägger till huvuden..

På tal om huvuden så kommer här en bild från maskinrummet på en Rc6 med huvudkompressor, hjälpkompressor(ovanpå), baksidan på luftstativet, kyltorn samt motormöbel till traktionsmotor 3 (man kan även skönja sms-skåpet t.h)

  Häpp!

Sedan, efter ett mästerligt utrop på britt-klingande-engelska angående ett välkomnande ombord på tåget mot depån samt bajstömningsanläggningen, kördes det även dit och ställdes av.. Fan, jag måste sova..

Av storm - 6 oktober 2009 14:42

Jag somnade när det fortfarande var igår(inte svimmade)! Imorse vaknade jag (inte kastade mig ur sängen med ett ryck) och var utvilad!!

Har sovit på det där hotellet som jag ännu till denna dag inte för mitt liv kommer på vad det heter! Det är dock i Falun och klockan är, som oftast, snortidigt. Jag beger mig ned till uppställningsspåren och funderar på vilket fordon som är mitt, det gråa, det blå/rosa, det svarta.. eller det vita! (?)

 

Det vita fordonet hade dock gummihjul + skorsten och tillhörde växlingskillen med baskern så jag nöjde mig med det mittemot istället. Det startade snällt och backades till trafikspåret för senare avfärd mot Cst.

Här kommer två betraktelser på vägen(spåret) till Cst:

 

[Blg, två multade Green Cargo-Rc2 som skrapar rimfrost med pantograferna]

 

[Myrbacken, tror jag det var. dimman väntar i bakhåll.. ser du hästekipaget?]

Varför dessa bilder?

Däför att jag har inget att rapportera från resan från Fln! Inget!! Det hände ingenting annat än tuggandet av kilometrar!

Jag var tidig in på samtliga stationer!

Hade en kortrast(hmm vars e filten) som jag spenderade uppe i rastlokalen på Cst. Kunde inte sitta där så länge pga alldeles för bekväma soffor(?) så jag klev ned för sista delen av dagen-på-stålhjul, den obligatoriska X2-transporten toa/mattömningen/avställningen..

Den hade fått en resett i Nässjö tydligen, så den var tyst och nöjd när jag tog över. Dock var den tämligen nervös och insisterade på att fälla in backspeglarna konstant, även vid stillastående! Men det är väl skönt att få en rejäl ka-pyyyys i örat lite sådär lagom sporadisk?!

Skojade lite med säkerhetssynarna på uppställningsspåret och parkade en kort bit från deras hindertavla.. (den var ju riktad åt andra hållet )

 

Börjar imorgon, tidigt som attans, med Uppsalapendeln och har grejat en säng i nya Lunden nere i Hagalund så jag kan få sovmorgon.. vilket betyder att jag snart ska åka tillbaka till jobbet igen..

Av storm - 5 oktober 2009 23:45

Falunvarvet ska börja på spår tretton "mellis" som telefonrösten från platskontrollen säger. Jag konstaterar att detta spår är tomt eftersom jag befinner mig där när jag åter ringer för att försäkra mig om att jag hörde rätt förra telefonpåringningen..

Tåget makar sig dit så sakteliga, jag tar över det från växlingspersonalen. När alla mina kontroller är klara kontrollerar jag hur sen jag är och inser att jag ska avgå Hgl om trettiofem minuter!! Hmm, någon har visst missat att ta rast.. Fy bubban vad jag ogillar dom där rasterna-innan-tjänsten-ens-börjat.. Jag passar på att rengöra insidan av X40:ans vindruta och hittade därmed hela tågsättets bekvämaste avdelning!! På "dashen"! Fan, har jag nån knasig kortrast nånstans som involverar en X40 så vet jag nu vars jag, en filt och en neddragen rullgardin ska spendera lite tid  

Som vanligt (numera) får jag inte ned fotplattan i botten så jag krälar ned för att plocka upp denna:

 

Dessa verkar gilla att ligga på golvet just under fotstödet av nån anledning..

Den åkte tillbaka in i sin gänga på armstödet, fotplattan åkte längst ned och jag åkte till Cst/spår 8.

Dessa klistermärken pryder den där märkliga plasttunneln som sitter runt kopplet:

 

Det är helt rätt, man ska vårda sin turbo-kopplerist.  

--

Åkte med 'däckarn' till Västerås där jag hoppade på en X12 till Sala

 

Där jag senare hoppade på det tåg jag ännu senare skulle köra från Borlänge till Falun!

En sån här:

 

!!

Denna gång ansträngde jag mig att få så mjuka inbromsningar som bara möjligt och blev mycket nöjd med D3-bromsventilens agerande, den är verkligen bra mycket bättre än en HEL-ventil(dator?)!!

Sedan är det ju alltid kul att växla med ett Rc3-lok  

Jaha, sedan var man i Falun.. (?) Inte mycket till arbetsdag inte, inga modulfrånslag/genomtändningar, ingen lokbrand, ingen smaskig älgkram eller andra roliga incidenter(?)!

Gu va skönt!

Hotellet!

Av storm - 4 oktober 2009 12:04

Ledig helg.. Jag passade på att imponera med en fantastisk baksmälla nånstsatsch mitt på helgen..

Tittade lite på din-burk och hittade detta:

 


Sedan detta:Kom på att vi fan inte alls behöver fler Reginor, detta är Bajset med stort B! (som dom utrycker det på andra sidan vattnet..) Snacka om roliga batteriresettar när ett styrkort ballar ur på denna! Sen kommer alla stackars vita-golf-loafer-rosa-piké-ursäkter till män som väntar på pendeltåg vid Fjollträsk Södra att bli rejält imonerade av den sköna svart-gråa kol-eld-plymen som plötsligt fyller området! Tänk dig den på spår tio mot Malmö, avgångstid nio-ish och en skön dimma som drar in från pölen utanför.. porr..

---

Sedan, eftersom jag fortfarande inte fått bort "[surgubbe]" än så ska jag även passa på att önska mig en julklapp:

Äntligen har dom gjort det där järnet snyggt!! Sist jag körde en sådan började jag med att skrapa upp hela högra(vänstra?) undersidan när jag ville svänga! men dra-åt-helvette vilket bottenvrid, jag fick tre centimeter längre armar innan första kurvan samtidigt som jag bäbis-gurglade av glädje/skräck innanför visiret.

(bilderna är klippta, klistrade och stulna från intör-nätet, ajabaja)

Imorgon tänkte jag att vi åker till Falun, sover en timme och en kvart på det där hotellet vars namn jag aldrig kommer ihåg.. Sedan ska det köras nån sorts tåg hem igen, antagligen ett X40.. Jag tar med mig fin-kameran ifall jag hittar en vinkel på trubbeldäckarn' som är schnygg..

Av storm - 1 oktober 2009 13:23

Uppsala stod det på dagens meny, både till förrätt, huvudrätt och efterrätt. En kombination av efterverkningarna av badbollsincidenten, mitt misslyckande med att få ett överliggningsrum för tidig tjänst och det faktum att frugan kom hem från sin utbildningsresa mitt i natten gjorde att min nattsömn uppgick till en timme och trettiosex minuter. Klockan tre nånting står jag och väntar på nattbussen som ska ta mig till Klarabergsviadukten. Har vansinnigt ont i höften vilket kanske är bra, då håller jag mig vaken iallafall..

Hämtar ut körplan och fordonslistor(sifo), går ned till det spår som mitt första tåg till U ska gå ifrån. Föraren som tagit upp det från Hagalund frågar om jag vill ha värmen på i södra loket eftersom det stått ute hela natten och tydligen var snorkallt..

Inte en ombordare i sikte och det börjar närma sig avgångstid. Dock så är det ett tjänstetåg (FORA i tutf-språk) så jag trycker på en knapp i TBFH-skåpet. knappen börjar blinka och slocknar samtidigt som en grön lampa tänds strax ovanför. Jag kör iväg mitt tomma tiovagnars sms med riktning mot Uppsala, förväntar mig ett samtal från en stressad Ags som nu missat sitt tåg.

 

Telefånen förhåller sig tyst så jag tar mig raskt vidare, rullar in i U på ett lagom klockslag(ingen aning).

 

Lastar på resenärer och, lite senare, ombordare.

Rackarns vad det är halt på tillbakavägen, trots att jag har tio vagnar á fyra axlar så slirar även det bakre loket som tokig! Ankommer ändå Cst tidigt och jag haltar dom trehundra metrarna bort till det södra loket för nästa sittning..

Det hela går tämligen omakabert till och jag är åter tidig till Uppsala för ytterligare en långdragen och plågsam haltning bort till det norra loket.

 

Lämnar Uppsala sent pga byggkillar som verkade virra runt lite planlöst framför mig på spåren söderut(?)

Möter en Regina som stod still och såg ledsen ut vid Ekeby, tydligen nån form av problem(det är ju en Regina, trots allt). Den samlar bums på sig en hyffsad tågkö som sträcker sig långt förby Knivsta. Knivsta ja.. Jag får inte till en tillräcklig bromskraft pga halkan vid svackan innan just Knivsta så ATC surnar till och försätter tåget i en driftsbroms med fyrtioövervakning! Det betyder att jag kan kvittera och lossa bromsen tidigast när tåget kommit ned till Fyrtio km/h.. I praktiken så innebär det, med tio vagnar och sju sekunders losstid, en satans tvärnit! Tvärniten kulminerade precis jämte 60-meters tavlan! Innebörden av detta är att jag just nu har sisådär tvåhundratrettio meter tåg i gruset innan plattformen lagom till att folket som väntar plattformen rusar fram och börjar rycka upp dörrarna! Ett högtalaruttrop fick det bli, lite snabbt, för att varna dom som ska kliva av "längst bak" .. Tur att det inte är så värst mycket folk som bor i Uppsala och jobbar i Knivsta, kan man säga..

Alla människor som hade positionerat sig perfekt för att komma in i den-och-den favoritvagnen blev riktigt sura och visade detta med olika handgester samtidigt som dom stressade för att hinna före alla andra som rusade med samma mål i sikte viftandes med liknande handsignaler.. vilken syn!  

Dimman har flyttat lite på sig, nu ockuperar den Skavstaby och gör sitt bästa för att gömma min huvudsignal.

 

Den lilla avlånga gråa plåtboxen från Standard Radio & Telefon har dock redan viskat dess status, så jag stannar till en kort stund. Gör ett riktigt långsamt högtalarutrop om trängsel på spåren, något om en otrevlig färg på en lampa osv.

Blir till sist avlöst på spår tre och går upp till lokalerna för matlåda och kanske min kroppsvikt i kaffe..

Reginan hade tydligen seriösa problem eftersom föraren på mitt nästa tåg-to-be ringer upp mig för att göra en avlämning via telefon så jag kan plocka tåget direkt från norr-änden vid spår tre. Han är rikigt sen och dräller in kanske tre minuter innan min avgång! Han nämner något om ena lokets FelIndikeringsSystem, att dess interna batteri inte laddar som det ska.. (?)

.. känns på något vis bekant men betydelsen, om någon, undflyr mig..

Det sista han säger är att det tidigare under dagen har rapporterats att det luktat lite bränt gummi i det norra loket, jag frågar om det fått punktering och sedan skrattar vi lite över vissa loks felstatus.

Kör iväg en minut efter tidtabell, mitt sista varv på Uppsala för dagen!

I inbromsningen för Märsta noterar jag att det blir väldigt mycket bromsdamm/rök, tänker inte så mycket på det just då eftersom jag kom in lite fort och fick lägga på en saftig bromsning för att inte åka ut i gångfållan..

När jag stannat (riktigt snyggt stopp blev det också) slutar det inte att bromsdamma/ryka!!?

Fan det där är inte bromsdamm!! Det är förihelvete RÖK!

En passåkande ombordare knackar på hyttdörren, öppnar den och säger, med något trött och tyskklingande stämma: "hörru (plutten), ditt tåg brinner!"

Jag svarar, med lika tröttklingande stämma: "Ja, titta! sjuukt!"

Jag kliver ut och sätter mig på plattformen för att fundera en stund(?)

Avgångssignaleraren står och ömsom snurrar med armen, ömsom glor på mig, sittande bredvid mitt gråröksbolmande lok.. Jag inser relativt kvickt att jag inte kan sitta här o slöa just nu (nog för att det faktiskt var enormt bekvämt och jag ville hellre ligga ned!) så jag går in i hytten igen för att kolla om nån brandindikering dykit upp i lampindikatorn(va hette den där grejen nu igen?).

I hytten är allt dandy så felet måste vara i boggiehöjd, typ.. Jag får tag på driftstöd som håller med om att detta inte är ett ånglok och därför ej borde bolma just någonting alls. Dom höll även med om att det inte ska köras något mer med detta lok och att jag borde stänga ned det sfsm. Får tag på ombordarna och meddelar dom skeendet, så dom inte ska stå o snurra med armen i onödan, liksom. Ringer även Fjärren och får dom att hålla med om att den där ångloksteorin inte håller samt att jag nog inte behöver några fler gröna lampor norrut för idag..

Filurar runt en stund, stänger av båda loken och säkrar mot rullning medans jag försöker komma upp med nån sorts plan. Jag är på vippen att säga "hjälplok" när driftstöd ringer och tycker att en vagntransport tillbaka till Cst är det som behövs, med det nu döda loket längst bak och lagd i transport.

Så blev det och jag går nu tillbaka till det norra loket för omställning från "bromskloss" till "rullbar bromskloss"

När jag kommer tillbaka till det södra loket och jag återigen klättrar in i den bakre hytten greppar jag äntligen varför jag känner igen dom där märkliga fläckarna på golvet.. dom ser ju lite ut som.. blod.. älgblod! Och där hänger regnrocken, ja! Fan, det här är päls/blod/gojs-loket, dom har inte städat här sedan i tisdags!? Urk.. Och inte har dom fixat FISen heller.. suck..  

Räknade om min bromsprocent, satte ned tågets Sth till hundratrettio enligt alla regler och föreskrifter. Körde iväg, söderut..  Min ombordare har kollat vilket spår som vi har blivit preliminär-dirigerade till, nu ringer hon fram för att undra om visheten att ta in ett trasigt tåg på det vanliga "Uppsalaspåret".. Jag ringer fjärren och får detta ändrat till spår åtta istället, dit utroparna ändå dirigerar alla resenärerna för ytterligare platformsspring och ryck i dörrar innan jag knappt stannat..

 

Här nånstans, efter ytterligare tumult, lämnar jag över ansvaret på min avlösande förare och åker hem medans dom plockar bort det trasiga loket och ersätter med ett friskare.

Har inte Systemet börjat med utkörning ännu?

Om mig, som sådan:


Det är dumt att inte klaga..

Spennande lokfrågor:

27 besvarade frågor

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Nyss:

Arkivet

Kategorier

Länkarnas avd.

Sadistiska stencilbyrån säger:

Begreppsförklaring, typ:

Tkl: Tågklarerare, en lirare som sitter framför en dataskärm och lägger tågvägar, ibland svarar han/hon i telefon. Kallas även för "fjärren".
Fjtkl: Samma, fast längre bort liksom..
JTF: Jätteviktig trafik föreskrift! ..NEJ! det var nåt annat, ja.. nåt om järnväg, typ.. Det är en bok som är en bestseller bland lokförare, kan man säga! På den gamla onda tiden hette den SÄO och framkallde lokförarångest en gång per år..
Cst: CentralStationen, Stockholm Centralstation, ja du fattar..
Nbt: Norra bantorget, Norra banantrollet, C-gruppen också kallat. kärt barn o allt det där. Här sköts lastning av mat, viss briefing av tågpersonal och sista-minuten klargöringar/vattentryckningar av tåg.
Ke: Karlberg, här vänder vi tåg som kommer söderifrån och ska avgå söderut (typ), aldrig undrat varför det ofta står en massa tåg under tunnelbanebron?
SMS: Seriell Multipel Styrning. En utrustning som medger att man kan styra ett lok från ett annat lok via UIC-kabeln.
UIC: Union Internationale des Chemins de Fer, det internationella järnvägsförbundets standard för datakommunikation på tåg (tack herr gods/lokskada).
Blankett 21: En blankett som ovan nämnda (fj)tkl kan diktera. Den medger, bland annat, att man kan köra förbi en röd signal vid växelfel odyl.
FIS: Felindikeringssystemet, ett något åldrat system som samlar in information från olika sensorer i maskinrummet. Om något "pajar" kommer det annonseras i denna monokroma tvåradiga datordisplay.
Sth: Största tillåtna hastighet, fattar ju vem som helst! Lite småviktigt att hålla reda på i tågbranchen..
DDU: Damn Distracting Utensil! Sade jag det där högt?! Eller, mja det var inte rätt! Dalek-Directed Undoing ska det vara! Hmm.. vänta nu.. Nej. Det är nån X40-grej, fråga inte så dumt!
Matarledning: En genomgående luftledning som förser vagnarna med luft till bromsar, dörrar och ev toaletter. Den håller ett tryck på en miljon Pascal! Mycket farlig! Godståg har generellt inte denna ledning utan sköter luftmatningen via:
Huvudledning: En genomgående luftledning som generellt håller 500 Kpa, alla tillkopplade vagnar har en styrventil som känner av trycksänkningar på denna ledning och tillsätter bromsen beroende på grad av detta. Systemet är i stort sett idiotsäkert eftersom ett brott på ledningen(läs "spontan frånkoppling") innebär en ovillkorlig tvärnit för tågets alla (i den situationen) delar.

Innehållsdeklaration:

 


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se